το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Έλεν-Έλλη Γκιάλη, "Ασάλευτες μνήμες"


Συγγραφέας:  ΓΚΙΑΛΗ, ΕΛΕΝ-ΕΛΛΗ
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ
Έτος έκδοσης: 2015
ΣΕΛ.: 552 

Τέλη δέκατου όγδοου με αρχές δέκατου ένατου αιώνα. Εποχή των μεγάλων αυτοκρατοριών, των επαναστάσεων, των πληθυσμιακών μετακινήσεων αλλά και των σπουδαίων επιτευγμάτων. Οι νεοσύστατες, μικρές έως τότε, κοινότητες της Διασποράς στην Τεργέστη, στην Οδησσό, στη Μασσαλία, στη Βιέννη και στην Αλεξάνδρεια, που εκείνη την περίοδο ήταν υπό γαλλική κατοχή, συσπειρώνουν τους Έλληνες.
Η Αλεξάνδρεια, σημαντικός εμπορικός σύνδεσμος Ανατολής και Δύσης, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό Ελλήνων, οι οποίοι καταφέρνουν να διακριθούν και να πλουτίσουν. Η ανάληψη της εξουσίας από τον Μωχάμετ Άλη ενθαρρύνει και άλλους Έλληνες να έρθουν στη χώρα. Η κοινότητα των Ελλήνων αλλά και οι κοινότητες άλλων εθνικοτήτων, όπως των Αρμένιων και των Γάλλων, συντελούν στη δημιουργία μιας ακμάζουσας αστικής τάξης και θέτουν τα θεμέλια για την κοσμοπολίτικη ανάπτυξη της Αλεξάνδρειας.
Αυτή η Αλεξάνδρεια,
ο τόπος όπου το 1863 γεννήθηκε ο Κ. Π. Καβάφης,
αποτελεί το σκηνικό στο οποίο
οι ήρωες του βιβλίου βιώνουν τις ματαιώσεις τους, αμφισβητούν, τολμούν, ερωτεύονται και μας προσκαλούν σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι
πίσω στο χρόνο.
Ξεφυλλίστε το βιβλίο

Πηγή: Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στην Κηφισιά, ο κ. Νικήτας Παρίσης, φιλόλογος και συγγραφέας, τόνισε ότι το βιβλίο της κ. Γκιάλη αποτελεί προϊόν, επίπονου, σκληρού και πολύχρονου ερευνητικού μόχθου σε αρχεία και στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Στο βιβλίο διαπλέκονται τα στοιχεία ενός συναρπαστικού μύθου με εκείνα της Ιστορίας, που είναι επικεντρωμένη στα 50 χρόνια του Μωχάμετ Άλη. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ιστορική χρονογραφία, την οποία αναδεικνύει, προβάλλει και μετατρέπει σε απολαυστικό και συναρπαστικό ανάγνωσμα, το στοιχείο της αφήγησης.
«Ο μύθος περιέχει την ιστορικότητα. Ο μικρόκοσμος δηλαδή μιας οικογένειας, συνδυαστικά με την ευρύτερη κοινωνική και πνευματική δράση του μείζονος αιγυπτιακού ελληνισμού, αυτά ακριβώς τα στοιχεία, συνιστούν τις δυο κυρίαρχες πτυχές του όλου έργου. Μέσα σ’ αυτές περιέχεται η ευρύτερη ιστορικότητα του βιβλίου».
Σχολιάζοντας τον τίτλο του βιβλίου «Ασάλευτες μνήμες» ο κ. Παρίσης, μεταξύ άλλων, είπε:
«Η επιλογή αυτού του τίτλου έχει μια έντονη υποκειμενική χροιά. Διακειμενικά μας παραπέμπει στον Παλαμά και συγκεκριμένα στην παλαμική ποιητική συλλογή Ασάλευτη ζωή. Συναισθηματικά, όμως, μας παραπέμπει σε μιαν άλλη πιο προσωπική διάσταση της ιστορικής αφήγησης της κ. Γκιάλη. Μέσα δηλαδή από την ευγλωττία του τίτλου, είναι σαν να μας λέει η συγγραφέας: το θεατό αλλά και το αθέατο δίχτυ που συνέχει και αιμοδοτεί την αφήγησή μου, είναι οι προσωπικές μου μνήμες, τα όσα άκουσα και έζησα και τα όσα μελέτησα στην αγαπημένη μου Αλεξάνδρεια, τη γενέτειρα πόλη. Μνήμες ασάλευτες που μένουν μέσα μου, χωρίς να σβήνουν, ανεξίτηλες. Μνήμες που ζουν μέσα μου ως μια αρυτίδωτη και αγέραστη διάρκεια θύμησης και αγάπης».

Το βιβλίο προσφέρει αναγνωστική απόλαυση και σ` αυτό συμβάλλει και «η αισθητική της γλώσσας του», αφού, πρώτο μέλημα της κ. Γκιάλη υπήρξε η ανάδειξη της ομορφιάς της γλώσσας. Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα:
«Τα σύννεφα που σκέπασαν λίγες ώρες νωρίτερα τον ουρανό είχαν τώρα διαλυθεί. Ένας ήλιος λαμπερός πήρε τη θέση τους. Μέσα σε μια μέρα, σε λίγες ώρες, αυτή η πολιτεία αλλάζει τόσα πρόσωπα, σκέφτηκε ο Πυθέας. Θυμήθηκε τον γέρο της καλύβας που του έλεγε, όταν ήταν μικρός, πως «η Αίγυπτος είναι μια χώρα καμωμένη από σκόνη, ήλιο και δέντρα».

Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο της κ. Γκιάλη!